Historisk brug af egetræ

Der er hovedsagligt to slags ege – Latin: Quercus robur og Quercus petraea (Vintereg og Stilkeg) i Danmark.
De er ganske nært beslægtede med hinanden, så tæt at de kan krydses. Stilkegen er den almindeligste her til lands, og vinteregen den anden. Forskellene er især at stilkegen bedre tåler kulde. På afstand kan man ikke kende forskel, men på nært hold kan man se at stilkegen har meget kortstilkede blade hvor vinteregen har længere stilke. Og at stilkegens blade slet ikke danner bladmosaik modsat vinteregen som til nød kan siges at ordne sine blade, og at vinteregen derfor skygger mere end stilkegen.
  

Stilkegens agern sidder på en stilk, deraf navnet stilkeg. Vinteregens agern er helt ustilkede.

Er der flere af hver af de to slags ege, kan man måske se at stilkegen er mere rank. Fra gammel tid har man ment at stilkegetømmer var bedre end vinteregetømmer, men der tager man fejl. Stilkegetømmer holder lidt bedre og er lidt stærkere. Når skovfolket i dag planter egetræer, er de derfor i høj grad gået over til at plante vintereg.

Egen bliver gammel, så gammel at man ikke ved hvor gammel. 2-300 år er ingen alder for en eg, det kan man tælle sig til hvis man fælder træet og tæller årringe. Det dobbelte kan egen også sagtens blive. Og det dobbelte igen. Træet i egestammens midte holder og holder, men en dag går det alligevel til og svampe og billelarver fortærer det, og så kan man ikke tælle årringe mere. Kongeegen i Jægerspris Nordskov regner man med er nær 2000 år, men det er kun gæt ud fra hvor tykt træet er. Det er intet tilbage af kongeegens midte.

egetræs frugter

Skibe af egetræ: Tømmer hvor man ikke saver træets fibre over, er langt det stærkeste, altså træ hvor man ikke bare har savet firkantede brædder af stammerne, men i stedet udhugget træet så man følger fibrene. Det vidste vikingerne og derfor kunne de bygge deres store vikingeskibe så stærke at de uden videre tålte det frådende havs ubændige kræfter.

Man indleder med at flække en lang egestammen. Let er det ikke, det kræver vikingekræfter. Dernæst flækker man trekantede planker af stammen ind til midten. Plankerne hugger man ganske tynde. Gør man sådan, bevarer man de langsgående fibre og har dertil de fibre der stråler ud fra marven til overfladen, hele og uskadte. Det giver kvalitet, men det koster træ, for langt, langt det meste bliver til spåner. Vel at mærke træ af høje slanke egetræer og de var ikke almindelige i vikingetidens sparsomme skove. Så de gode træer forsvandt og de sidste af vikingetidens skibe måler sig ikke med storhedstidens.

Senere tiders skibe krævede kraftigere egetømmer, de skulle f.eks. kunne modstå kanonkugler. De største krigsskibe, linieskibene krævede mere end 2000 store ege. Fregatten Jylland fra 1860 er bygget af 1500 mellemstore ege på 150 år plus et mægtigt forbrug af andet træ til dæk osv.
Se meget mere på kilde sider – Skoven i skolen

Ønskes mere information

Det skader aldrig at få mere at vide
Eller send en email til
Scroll til toppen

Mangler du svar på priser eller info. om vort egetræ så er Oksana klar til at hjælpe!


Send e-mail: ok@skovtrup.dk
Ring 9854 8767